İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-09-2022

Köpeklerde Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Köpeklerde görülen göz hastalıkları konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz uzman bir hekime danışmanız önerilir.  Köpeğinizin gözünde herhangi bir sorun varsa doğru ilaç ve tedavi yöntemleri ile sevimli dostunuzu iyileştirebilirsiniz. Köpeğiniz rahatsızlıklarını dile getiremeyeceği için köpek hastalıkları konusunda muhakkak alanında uzman bir hekime başvurmalısınız. Köpeklerin gözleri pek çok mekanizmaya sahip olup kimi zaman yabancı cisimler ve genetik faktörlerden dolayı da hassasiyet gösterebilirler. Gözlerde şişme, akıntı, kızarıklık gibi etkiler göz hastalıklarının en yaygın belirtileri arasında gösterilir. 

Veteriner danışmanlık hizmeti alarak köpeğinizin göz sağlığını koruyan doğru tedavi, uygulama yöntemlerini tercih etmelisiniz. Veterinerinizi doğru yönlendirmek için köpeğinizi doğru gözlemlemeniz gerekir. Bu doğrultuda köpek göz, hastalık ve belirtileri konusunda sevimli köpek dostunuzu iyileştiren profesyonel hekimlere başvurarak çevresini daha iyi görüp algılayabilmesine yardım edebilirsiniz.

Köpeklerde Göz Hastalıkları

Köpek göz hastalıkları genellikle köpeklerin yaşadığı hastalıkların ciddi şekilde kendini göstermesiyle ortaya çıkar. Hemen her hastalıkta olduğu gibi göz hastalıklarında da erken tanı olumsuz pek çok durumu önlemenize yardım eder. Köpeğinizin gözlerini hekiminize göstererek sağlıklı olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz. Köpeklerde en yaygın görülen göz hastalıklarından bazıları şunlardır:

Blefarospazm Hastalığı

Blefarospazm hastalığı köpeğiniz göz kapaklarını hızlı şekilde kırpmaya başladığında kendini gösterir. Köpeğiniz ışığa bakmaya zorlanıyorsa, göz kapakları kızarıp şişiyorsa bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. Göz kapağında bazı kasların istemsiz şekilde kasılması, köpeğinizin istemsiz şekilde gözlerini kaşımaya başlaması Blefarospazm hastalığına yakalandığını gösterir. Köpeğiniz gözlerini kaşıdıkça göz çevresindeki dokular zarar görebilir. Bunun önüne geçebilmek için mümkün olduğunca en kısa sürede hekiminizin önerdiği ilaç, tedavi yöntemlerini tercih etmeniz gerekir. Köpeğinizin Blefarospazm hastalığı olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekiminizle görüşerek bu duruma yol açan pek çok sorunu ortadan kaldırmak üzere tavsiye edilen tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekir. Çoğunlukla ilaçla tedavisi öngörülmektedir. Blefarospazm pazmı için kullanılan ilaçlar ideal ölçüde dozajında verilmelidir. Mutlaka alanında uzman bir veteriner hekime başvurarak sevimli dostunuzun gözlerini iyileştirerek hayat kalitesini artırabilir; kendini daha rahat, huzurlu ve keyifli hissetmesine yardım edebilirsiniz.

Köpeklerde Entropion Hastalığı 

Entropion hastalığı farklı köpek cinslerinde göz kapaklarının bükülmesi ile ortaya çıkar. Entropion adı verilen rahatsızlık göz kapaklarının göz yüzeyine sürtünmesine neden olur. Bu da köpeğinizin görme bozukluğu yaşamasına, göz bölgesinin ağrımasına zemin hazırlar. Gözyaşı üretimini artıran entropion semptomunu önlemek için antibakteriyel ürün, ilaçları kullanmanız tavsiye edilir. Hastalığın tedavisinde cerrahi müdahale gerekebilir.

Köpeklerde Glokom Hastalığı 

Glokom hastalığı göz içi basıncının yükselmesi sonucunda ortaya çıkar. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de rastlanılan bu hastalık tedavi edilmediği sürece körlüğe bile neden olabilir. Köpeğinizin hayat kalitesini düşüren köpeklerde görülen göz hastalıkları olarak ifade edilen glokom köpeğinizde daha çok bulutlu kornea, gözde kızarıklık, genişleyen göz bebekleri, yırtılma gibi pek çok sorunu ortaya çıkarabilir. Beagle Base Cocker Spanyel gibi köpek ırklarında kalıtsal glokom oldukça yaygındır. Glokom genellikle başka bir hastalığın ve travmanın belirtisi olarak ortaya çıkar. Köpeğinizde Glokom hastalığı olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden ilaç tedavisi yöntemlerine başvurmanız, veteriner hekiminizle görüşmeniz gerekir. Veteriner hekimden aldığınız ilaç ve tedavi yöntemi ile köpeğinizin göz sağlığını koruyabilirsiniz. Bazı köpekler için tedavide cerrahi operasyona başvurulur.

Köpeklerde Katarakt Hastalığı

Katarakt hastalığı göz merceğinin saydamlığını yitirmesi sonucu ortaya çıkan, gerekli önlemleri almazsanız zamanla ilerleyebilen ciddi hayati risk taşıyan bir rahatsızlıktır. Genellikle kalıtsal olup kimi zaman diyabet, göz hastalığı, beslenme eksikliği, haşere, gözde yaşanan travma gibi faktörler göz sağlığını bozmaktadır. Katarakt köpeğinizin yaşlanma sürecinin bir parçası olarak da kendini gösterir. Katarakt olduğu teşhis edilen köpeğin gözlerinde rahatsızlığa bağlı olarak ilerleme gözlenebilir. Periyodik muayenelerle köpeğinizin gözlerini kontrol ettirerek ilerleme söz konusuysa cerrahi operasyon desteği alabilirsiniz. Köpeğinizin göz sağlığına kavuşması, hayat kalitesinin artması ve daha rahat hareket edebilmesi için köpeğinizin göz muayenelerini aksatmamalı; alanında uzman veteriner hekime başvurmanız önerilir.

Köpeklerde Kiraz Göz Hastalığı 

Kiraz göz hastalığı üç göz kapağı bezi olan prolapsusu olarak adlandırılır. Göz küresinde görülen kiraz büyüklüğünde kırmızı renkli görünümdedir. İnsanlardan farklı olarak gözün iç köşesinde yer alan, üçüncü göz kapaklarında bulunan bu hastalığın belirtileri akıntı, kızarıklık, şişme, kaşıntı, görme bozukluğu gibi göz problemleri ile ortaya çıkar.  Kiraz göz hastalığı tedavisinde cerrahi prosedürlere başvurulur. Göz kapağı doğru pozisyona getirilerek köpeğinizin göz sağlığı korunur ve yaşam kalitesi artırılır. Bazı köpek ırkları bu hastalığı daha fazla yaşayabilir. İngiliz Cocker spanyel, bulldog cinsi köpeklere kiraz gözü ve benzeri hastalık tanısı konulur. Kiraz göz hastalığının yayılmasını önlemek için köpeğin üremesinin önüne geçilmesi tavsiye edilir.

Köpeklerde Konjonktivit Hastalığı

Konjonktivit hastalığı göz kapaklarının içinde yer alan konjonktivit adı verilen zarda iltihaplanma sonucu oluşur.  Göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit hastalığı kirpiklerin göz içine doğru büyüyerek alerjik reaksiyon, yabancı cisim, viral ve bakteri, enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkar. Bu hastalığın nedenlerini bilmeniz tedavinin seyrini oldukça etkilemektedir. Gözleri iyice temizledikten sonra ilaçlı tedavi yöntemine geçerek hastalığı iyileştirebilirsiniz. Veteriner hekiminizin verdiği göz damlası ve merhem aracılığıyla konjonktivit hastalığının ilerlemesini durdurabilir; hastalığı kısa sürede tedavi ettirebilirsiniz. Kornea ülseri hastalığı genellikle çizilme,   darbe, yabancı cisim, kimyasal yanık gibi travmalar sonucunda ortaya çıkar.

Kuru göz sendromu ise köpeklerde gözyaşı bezlerinin olmasından gereken daha az gözyaşı üretmesiyle oluşur. Bu da dokuların bozulmasına göz içine giren yabancı cisimlerin yüzeye çıkmamasına neden olur. Gözler kızarıp bir süre sonra kahverengiye dönüştüğü için hastalık kısa sürede iyileştirilmelidir. Tedaviye başlamadığınız sürece köpeğiniz körlük riski ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle yukarıda belirtilen tüm köpeklerde görülen göz hastalıkları tedavisi,  korunma yöntemleri için veteriner hekiminize başvurarak önerilen tüm ilaç ve tedavi yöntemlerini uygulayabilir; göz kanallarını cerrahi yöntemlerle açtırıp köpeğinizi sağlığına kavuşturabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İdrar Kokusu Nasıl Temizlenir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.