İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 01-01-2023

Köpeklerde Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerin dişlerinin nasıl fırçalanması gerektiği, köpek ağız ve diş sağlığı açısından önemli bir konudur. Birçok köpek sahibi, köpek dişlerinin fırçalanması gerektiğini bilmemektedir. Bu nedenden dolayı da köpeklerde birçok, ağız, diş ve diş eti problemleri meydana gelir.

Köpeklerde diş fırçalama, köpek ağız sağlığı açısından önemli bir detaydır. Köpeklerde gelişen ağız kokusu, diş ve ağız sağlığının bozulduğunu gösteren ilk belirtidir. Fakat bu durum, köpeklerde hastalık dışı olan ağız kokusuyla karıştırılmaktadır. Bu nedenden dolayı da, bu konuya çok fazla özen gösterilmez.

Bu durum zamanla, köpeklerde ağız sağlığının bozulmasına neden olur. Bozulan ağız sağlığı ile birlikte, apseler, diş ve diş etlerinde şişlikler, iltihaplar, çene hasarları, sindirim sorunları, diş kayıpları ve kalp hastalıkları meydana gelir.

Tüm bu durumlarla karşılaşmamak adına köpeklerin düzenli olarak ağız ve diş kontrolleri yapılmalı, diş fırçalamaları ihmal edilmemelidir.

Köpeklerde diş fırçalama işlemi, dişlerin diş etleriyle birleşen yerlerine dikkat edilerek, dairesel hareketlerle fırçalama işlemi yapılır. Dairesel hareketlerden sonra, diş fırçalama işleminin bitmesine yakın dişler ve ağız içi dikey yönde fırçalanmalıdır. Bu durum dişlerde oluşan plak tabakasının giderilmesine yardımcı olur.

Bazı köpekler çok agresif ve hareketlidir. Dişlerinin fırçalanmasına müsaade etmezler. Bu nedenden dolayı köpek kuaförlerinden ya da özel veteriner kliniklerinden destek alarak, bu işlem gerçekleştirilebilir.

Köpeklerin dişleri günde bir kere mutlaka fırçalanmalıdır. Fakat bunu yapamayanlar, en az haftada bir kere köpeklerinin dişlerini fırçalamalıdır.

Köpek Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeklerin ağız bakımı yapılması için, öncelikle köpeklerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Fırçalama işlemi herhangi bir fırça ile değil, köpekler için tasarlanmış diş fırçaları ile yapılmalıdır. Bu diş fırçaları, fırçalamayı kolaylaştırır.

Diş fırçası kadar diş macunu seçimi de çok önemlidir. Köpeklerin dişleri asla insanlar için üretilmiş olan diş macunları ile fırçalanmamalıdır. Bu macunların içerisinde bulunan florür köpekleri zehirler. Bundan dolayı, köpek diş macunu kullanılması gerekir.

Yetişkin olan köpekler diş fırçalama esnasında yavru köpeklere nazaran çok daha rahat dururlar. Ama bir köpeğin diş fırçalama alışkanlığının yavruyken kazandırılması gerekir.

Köpeklere yumuşak ve yaş olan gıdalar sıklıkla verilmemelidir. Bu gıdalar dişlere yapışarak, dişlerin çok çabuk çürümesine neden olur. Kuru köpek maması tüketmelerine dikkat edilmelidir.

Köpeklerin diş ve diş etlerinin daha sağlıklı olması için özel olarak tasarlanmış birçok ürün bulunur. Bu ürünler hem çiğnenebilir hem de zararlı maddeler içermez. Bu ürünler köpeklerin sağlıklı bir şekilde diş kaşıma ve diş temizliği gibi ihtiyaçlarının giderilmesine destek verir. Mesela köpeğe çiğnemesi için verilen ve sert olan bir kemik, dişlerdeki plak oluşumunu da engeller.

Köpeklerin dişlerinin düzenli olarak 6 ayda bir,  veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenden dolayı gerekli zamanlar veteriner hekim kontrolü yapılması, diş ve diş eti sağlığı açısından büyük önem taşır.

Köpek Diş Sağlığı İçin Veterinere Hangi Durumlarda Gidilmelidir?

Köpek diş sağlığı için veterinere gidilmesi gereken durumlar, köpeklerin ağız ve diş sağlığından şüphelenilen durumlardır. Düzenli ağız ve diş sağlığı yapıldığı durumlarda, hastalık nedeni ile sık sık veterinere gitmek gerekmez. Aslında köpek dişleri, çürüklere ve bakterilere karşı oldukça dirençli olsa da, yine de bazı durumlarda veterinere gitmek gerekebilir. Bu durumlar;

  • Kırık bir diş ile karşılaşma
  • Yoğun ve geçmeyen ağız kokusu
  • Ağızdan kan gelmesi
  • Yüz veya ağızda pençe izleri
  • Ağız içinde oluşan şişlikler
  • Köpeklerin depresyona girmesi
  • Yeme ve içmede azalma ya da tamamen kesilme
  • Haddinden fazla salya akması
  • Eksik olan diş görülmesi şeklinde sıralanır.

Bu gibi durumlarla karşılaşılması halinde, hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekim kontrolünden geçilmesi gerekir. Aksi halde daha büyük ağız ve diş sağlığı problemleri ile diş kayıpları görülebilir.

Köpeklerde Diş ve Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde diş ve diş eti hastalıkları belirtileri şu şekildedir;

Diş eti iltihaplanması: Diş eti rahatsızlıklarının ilk belirtisi olmakla birlikte, dişlerde bakteri kaynaklı kızarıklıklar ve şişlikler meydana gelir.

Diş eti çekilmesi: Dişlerin birbiriyle bağlantısını sağlayan diş etleri, diş yapısı etlerinin zaman içerisinde çekilmesini sağlar.

Ağız kokusu: Diş eti hastalığının en belirgin özelliği olarak ortaya çıkar. Köpeğin diş çürümeleri ve yeterli ağız bakımının yapılmaması ile oluşur.

Köpeklerde diş etlerinde kanama: Diş yapısının bozulmasıyla dişler hassaslaşır ve diş eti kanamaları meydana gelir.

Diş gevşemeleri: Diş etleri, çene kemiğine sıkı bir şekilde bağlıdır. Ağız ve diş problemleri oluştuğu durumlarda dişlerde gevşeme meydana gelir.

Bu hastalıkların meydana gelmemesi için köpeklerde diş fırçalama büyük önem taşır. Bununla birlikte düzenli ağız ve diş sağlığı temizlikleri yapılmalı ve bu durumlar önlenmelidir.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerdeki diş eti hastalıklarının tedavisi, hastalığın hangi aşamada olduğuyla ilgilidir. Diş eti hastalıkları bakterilerin yol açtığı bir hastalık türü olduğundan dolayı, tedavi için genellikle antibiyotikler kullanılır.

Hastalık başlangıç aşamasındaysa ve ilerlemediyse, antibiyotikler yüzeysel şekilde kullanılır. Bu şekilde bakteriden kurtulma ve diş etlerinin rahatlatılması sağlanır.

Çok daha ciddi vakalarda ise enjeksiyon şeklinde olan antibiyotikler kullanılır. Bakteriler yayıldığından dolayı, çok daha güçlü antibiyotiklere ihtiyaç duyulur.

Tedavi veteriner hekim tarafından yapılır ve tedavi süresi boyunca, köpeğin ağrı çekmemesi için ağrı kesici ilaçlar uygulanır.

Köpeklerde Diş Sorunları Nasıl Önlenir?

Köpeklerde diş sorunlarının önlenmesi, diş eti ve ağız bakımının doğru yapılmasından geçer. Bunun yanı sıra köpeklerde diş fırçalama işlemi de büyük önem taşır. Köpeklerin dişleri tartar, plak ve diş taşı oluşumu için çok müsaittir. Böyle bir durum fark edildiği durumda veteriner hekime gidilmeli ve gerekli tedaviler yaptırılmalıdır.

Diş eti hastalığının tedavisi uzun bir süreç gerektirir. Bu süreç içerisinde düzenli olarak ağız bakımları yapılmalı ve ağız içi hijyen sağlanmalı. Kullanılan diş macunu ve diş fırçası özel olarak seçilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Kuduz Olduğunu Nasıl Anlarız?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.