İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Anksiyete Nedir? Köpeklerde Ayrılık Kaygısı 

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-12-2021

Köpeklerde Anksiyete Nedir? Köpeklerde Ayrılık Kaygısı 

Köpeklerde anksiyete, köpeklerde strese karşı verilen tepkilerinden biridir. Tehlike karşısında köpekte, savunma,sakınma ve tetikte olma hali görülür. Evcil hayvanların psikolojik sorunlarının başında köpeklerde anksiyete gelmektedir. Bu anksiyete durumu stresle doğrudan ilişkidir. Köpeğin içgüdüleri ile bulunduğu ortam arasında meydana gelen uyumsuzluğun sonucu içsel çatışma ve engellemeler stresin başlıca nedenlerindendir. Bilinç dışı meydana gelen çatışmaların çözülmemesi tehdit olarak görülür. Bu da endişeyle beraber anksiyeteye sebep olur.

Köpeklerde Anksiyete Nedir? Köpeklerde Ayrılık Kaygısı 

Anksiyete özetle köpeklerin stresli hallerinde büründükleri psikolojik tepkilerinden biridir. Tehdit olarak gördüğü olayların karşısında köpek savunma, sakınma ve ya tetikte olma durumuna geçer. Aslında güvenli olmayan ortamlarda gösterdikleri tepkiler gayet doğal karşılanır. Fakat gerçek bir tehlike yokken varmış gibi davranışlarda bulunmaları anksiyete belirtilerini gösterir. Bu bozukluğun şiddeti köpekten köpeğe değişkenlik gösterir.

Köpeklerde Anksiyete Nedenleri

Köpekte mevcut olarak görülen panik atak ani bir şekilde ortaya çıkarak saldırgan davranışlarda bulunmasına kadar ilerler. Köpekte kaygı nedenleri çeşitlidir. Köpeklerde kaygıya sebep olan durumlar:

Köpeklerde Ayrılma Kaygısı:

Köpeğiniz sizden veya bağ kurduğu evin diğer üyelerinden ayrıldığında, yeni bir yere taşınmasından veya hatta yeni bir programdan ayrıldığında ortaya çıkar. Bu kaygı genellikle evde işeme ve dışkılama mobilyalara zarar verme, havlama gibi istenmeyen davranışlarla kendini gösterir.

Köpeklerde Çevresel Anksiyete

Bu, iyi eğitilmiş köpeklerde bile, bilinen bir neden veya tetikleyici olmaksızın birdenbire ortaya çıkar. Evden çıkma veya veteriner kliniği gibi belirli bir yere gitme korkusu olarak ortaya çıkar. Çevresel kaygı, sirenler, alarmlar, havai fişekler veya gök gürültüsü gibi yüksek sesler veya korkutucu durumlardan da kaynaklanır.

Köpeklerde Sosyalleşme Kaygısı

Farklı insanların veya diğer köpeklerin etrafında olmaktan endişe duymak. Bu, kurtarma sırasındaki geçmiş travmalardan veya sık sık sosyalleşmekten kaynaklanıyor olabilir.

Köpeklerde Yaşa Bağlı Kaygı

Yaşlı köpekleri etkileR. Bilişsel işlev bozukluğu sendromu ile ilişkisi vardır. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de Alzheimer hastalığının neden olduğu hafıza kaybı, unutkanlık ve farkındalığın azalmaya başlaması. Bu durum yaşlı köpeklerde kafa karışıklığına açarak endişe duymalarına neden olur.

Yukarıda belirttiğimiz kaygı türleri birden fazla faktörden kaynaklanır ve birbirleriyle bağlantılı olarak da ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Anksiyete Belirtiler

Köpeğinizin kaygısı olup olmadığını nasıl anlarsınız? Beden dili genellikle en iyi göstergedir. Köpekteki anksiyete belirtisi kaygısının türüne ve şiddetine göre köpekten köpeğe değişir. Ancak köpeğinizin kaygı yaşayıp yaşamadığını anlamanın yolu davranışları gözlemlemektir.

  • Nefes nefese kalması,
  • Aşırı havlama,
  • Titreme,
  • Salya akıntısı,
  • Tekrarlayan anormal davranışlar
  • Yemek yemeyi reddetme
  • Sürekli bir kaçış arayışı
  • Huzursuzluk
  • Ev içine idrar, dışkılama yapması
  • Saldırganlık

Yukarıdaki semptomların bazıları kaygıya neden olan olayların sonucudur. Bununla birlikte, köpekte görülen kaygının en tehditkar belirtisi saldırganlıktır. Saldırganlık duruma göre doğrudan veya dolaylı olarak hedef alır. Doğrudan saldırganlık, bir köpek insanlara veya diğer hayvanlara karşı saldırgan davrandığında ortaya çıkar.

Evin herhangi bir noktasına idrarını yapması ayrılık kaygısının yaygın göstergesidir. Hasar genellikle kapılar ve pencerelerde görülür. Fakat aşırı kaygı yaşayan köpekler de kendilerine zarar verme riski altındadır.

Köpeklerde Anksiyete Tedavisi

Köpeğin anksiyetesi, nedene belirtisine göre belirlenir. Evcil hayvanınızın sürekli kaygı belirtileri gösterdiğini düşünüyorsanız, yardımcı olabileceğiniz yollar var. Bu semptomların tutarlı ilk ve en önemli adım, olası tıbbi sorunları ekarte etmek için veterinerinizle konuşmaktır. Bazen köpekler hasta oldukları için kaygı belirtileri gösterirler!  

Veterineriniz sorunun davranışa bağlı kaygı olduğunu ifade ederse yaşadığı kaygı türüne belirlemelisiniz. Köpeğinizin rahatlamasına yardımcı olacak seçenekleri denemeniz için aşağıdaki adımları denemenizi tavsiye ediyoruz.

Köpek Ödül maması ve Oyuncaklar

Ödül mamaları köpekler için yatıştırıcı bir takviyedir. Beyinlerini meşgul eder ve rahatlamalarına yardımcı olur. Fazla kilo almamaları için köpeğinizin günlük kalori hesabını iyi yapmalısınız. Köpek İkramları günlük kalorisinin sadece %10'unu oluşturmalıdır. 

Köpeğinizle Egzersiz Yapın

Köpeğinizin ayrılık kaygısı varsa, kafasını dağıtmanın en iyi yolu köpeğinizi yalnız bırakmamaktır. Aktiviteyle beraber Tüylü dostunuzla aranızda güzel bir bağ oluşturursunuz. Hem de onu yormak için kullanmak genellikle kolay bir çözümdür. Kaygı fazla enerjiye neden olacağından evden ayrılmadan önce köpekle top oynamak veya uzun bir yürüyüşe çıkarmak iyi gelecektir.

Köpekle Fiziksel Temas Kurun

Muhtemelen endişeli bir köpek için sahibinin onu okşamasından, sevmesinden daha güzel bir şey olmaz. Köpeklerde kaygı belirtilerini belirlemeye çalışın. Köpeğinizi kucağınıza alarak tüylerini okşamaya, övgü dolu sözler söyleyeceğiniz bir an oluşturun. Bazen köpeğinizin rahatlaması gereken tek şey birazcık ilgidir. Kulağına ve alın bölgesine yapacağınız ufak dokunuşlar köpeğinizin gerginliğini atmasına yardımcı olabilir.

Hepsinden önemlisi, köpeğiniz bu şekilde davranıyor ve davranıyorsa ona sinirlenmeyin. Bu onların suçu değil! Evcil hayvanınız bunu bilerek yapmıyor; bunun yerine, endişelerini bildikleri tek yolla ifade ediyorlar


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.