İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Ağız Kokusu Sebepleri - Nasıl Giderilir

PET BİLGİ

By melissa1 | 15-01-2022

Köpeklerde Ağız Kokusu Sebepleri - Nasıl Giderilir

Köpeklerde ağız kokusu rahatsız edici boyutlara ulaşırsa köpeğin sık sık gözlemlenmesi gerekir. Yavru köpeklerde ağız kokusu dişlerden ve ağızdan kaynaklandığı gibi bağırsak, mide ve ciğer enfeksiyonundan da meydana gelebilir. Köpeklerin beslenmesi, bakımı, yeme alışkanlıkları, ortamın uygunluğu ve yeteri kadar egzersiz yapılıp yapılmadığı gibi konular ile hem köpeğin sağlığı hem de ağız kokusu etkilenmektedir. Ayrıca köpeklerde ağız kokusu diş sağlığının bozulması ve diğer çeşitli hastalıklar nedeniyle tetikleyici olabilmektedir. Devamlı olarak meydana gelen ağız kokusu, ciddi bir bakıma ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Özellikle küçük köpek ırkları ve kısa kafalı cinslerin ağız içi ve diş hastalıklarına yatkın oldukları düşünülmektedir. Bu durumda sorunun neden meydana geldiğini anlamak ve gerekli önlemleri almak için veteriner kontrollerinin aksatılmaması gerekir.

Köpeklerde Ağız Kokusu Nedenleri

Köpekte sık görülen problemlerden biri ağız kokusunun başlıca sebebi ağız bakımlarının eksik olmasıdır. Köpeklerde tıpkı insanlar gibi bakteri oluşumuna yatkın olan bir ağız yapısına sahiptir. Ağız içerisinde biriken bakteri ve yemek artıkları diş çürümelerine ve diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Bu durumun sebep olacağı en kötü sonuç ise yoğun bir ağız kokusu ile birlikte diş kaybıdır. Bu sebeple dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağız içi temizliğin sağlanması gerekir. Aynı zamanda köpekler diş çıkartırken de kokuya neden olmaktadır. Fakat bu süreç 3 yaşın altındaki köpeklerde görülmektedir. Köpeğiniz 3 yaşından büyükse ve dişleri tamamlanmışsa ağız kokusunun başka sebepleri olabilir. Ağız kokusu sadece diş problemlerine işaret etmemektedir. Köpeğinizin ağız bakımını devamlı yapmalısınız.

Yavru Köpeklerin Ağzı Neden Kokar

Yavrular meraklı oldukları için 2 aylıktan itibaren buldukları her şeyin tadına bakmak isterler. Özellikle diş çıkaran yavrular çiğnemek ve yutmak için bilmedikleri her şeyi ağızlarına alırlar. Bu da bazı almamaları gereken maddelerden kaynaklı yavru köpeklerde ağız kokusuna yol açar. Örneğin bozulmuş besinler, yavru köpeğin kaka yemesi, bazı ölü böcekler yemesi gibi durumlar olabilir.

Yavru köpeğimin ağzı kokuyor diyorsanız bir diğer ihtimal ise köpeğinizin yabancı cisimler yutmalarından kaynaklanır. Bağırsaklarında, midelerinde sindirilmeyen maddeler köpekte hem kusmaya hem de ağız kokusuna neden olur. Köpeklerde solunum yolu enfeksiyonları köpeklerde nefes kokusuna yol açar. Öksürürken ve nefes alıp verirken kötü kokuyu rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Bunlara ek yavru köpeğinizin bağırsaklarında çok sayıda solucan varsa ağız kokusuna neden olacaktır. Bu solucanların veteriner hekiminiz tarafından temizlenmesi hem köpeğinizin sindirim sistemi için hem de kötü kokulu nefes için önemlidir.

Köpeklerde Ağız Kokusu Çözümleri

Köpeğiniz bütün dişlerini çıkardıysa ve başka bir hastalığı olmadığı halde ağzı kokuyorsa diş ve diş etleri problemleri olabilir. Bu durumu tespit etmenin yöntemi ise genellikle basit kabul edilir. Diş etlerinde kanama olması halinde ya da diş renginin değişerek beyaza veya sarı dönmesi diş bakımının ihmal edildiği anlamına gelmektedir. Köpeğinizin dişlerinde lekelenme ve diş etlerinin renk değişimi büyük bir tehlikenin işareti olabilir. Köpeğiniz dişlerini kaybetme riski ile karşı karşıya olabilir. Köpeklerde ağız kokusu ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir ve göz ardı edilmemesi gerekir. Köpeğinizde meydana gelen ağız kokusunun sebebi diş ve diş etleri ise veterinerinizin kontrolünde ağız bakımı yapılabilir.

Köpeklerin Beslenmesi

Köpeğinizin sindirimi kolay ve kaliteli mamalar ile beslenmesi önemlidir. Kaliteli mama tüketimi köpeklerin diş sağlığı için dikkat edilmesi bir konudur. Kuru mamaların içerikleri ihtiyaçlar doğrultusunda en ideal değerleri barındırmaktadır. Kuru mamaların rutubet açısından daha sağlıklı olması ve yaş gıdalarda meydana gelebilecek bakteri üremesinin olmaması tercih edilebilir olmalarını sağlamaktadır. Köpek mamaları yaş gıdalara kıyasla daha az bozulma gösterirler. Ayrıca sert olması ve pratikliği sayesinde dişlerinin bakımlı ve temiz olması sağlanır. Bu nedenle kuru mamalar ile beslenen köpeklerde tartar ve diş taşı olumu daha nadir görülmektedir. Evinizin bahçesini düzenli olarak temizleyerek çöp gibi gıdaları tüketmesini önleyebilirsiniz. Köpeğinizi dışarı çıkardığınızda yemek artıklarını yemesini engellemelisiniz.

Köpeklerin Düzenli Diş Bakımı

Dişlerdeki tartar ve plak oluşumunu engellemek için en etkili yöntem bakteri yerleşimini önlemek adına dişlerin düzenli aralıklarla fırçalanması gerekir. Küçük yaşlarda diş fırçalama işlemine başlanması, köpeğinizin diş bakım rutinlerine alışmasını sağlar. Köpeğinizin diş bakımında özel olarak üretilen ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Çünkü köpekler insanlar için üretilen diş macunlarını tüküremez ve yutarlar. Bu durum köpeklerin sağlığı için oldukça zararlıdır. Bunun yerine köpekler için özel formüle edilen aromalı diş macunları kullanmak gerekir. Kullanışlı, kolay hareket ettirilebilen ve fonksiyonel diş fırçalarının kullanılması önerilmektedir. Köpeğinizin dişlerinin arasında kalan artıkların temizlenmesi için diş ipleri kullanılabilir. Böylece bakterilerin diş aralarına yerleşmesini engelleyebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.