İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpek Temizliği Nasıl Yapılır? Köpeklerde Bakım İpuçları

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-11-2021

Köpek Temizliği Nasıl Yapılır? Köpeklerde Bakım İpuçları

Köpek temizliği nasıl yapılır? Köpeğinizin sağlığı ve bakımı, onun yaşam standartlarını yükseltmek, canlı, mutlu, sevimli ve cana yakın olmasını sağlar. Tüyleri canlı ve parlak olur gözlerindeki ve hareketlerindeki canlılık, davranışlarına da yansır. En önemlisi köpeğinize ve sağlığına değer verdiğinizi hissettirir. Günlük köpek temizliği nasıl yapılır? Köpeğinizin yetiştirilmesi ve gelişiminde besinleri kadar önemlidir. Bunların belli başlı olanlarını şöyle sıralayabiliriz.

Köpek Temizliği Nasıl Yapılır? Köpeklerde Tüy ve Deri Bakımı

Köpeğinizin tüyle ve deri bakımı çok önemlidir. Tüyleri ve derisi onu dış etkenlere karşı koruyan, onu güzel görünmesini sağlayan bir post görevi görür.

Köpeklerde tüyleri cinslerine göre uzun ve kısa tüylü olabiliyor. Uzun tüylerin bakımı kısa tüylü köpeklere göre daha fazla bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle mevsim geçişlerinde, bu daha da önem kazanmakta, bu dönemde tüy bakımları yapılmaz ise, köpekler mevsim geçişlerinde tüy dökebileceklerinden bu iş sizin için daha zahmetli olur. Taranmayan fırçalanmayan tüyle zamanla parlaklığını canlılığını kaybeder. Köpeğinizi rahatsız eder kaşınmasına yol açar buda derinin mikrop kapmasına deri hastalıklarına yol açabilir.

Köpeğinizin tüylerini yumuşak kıllı fırça ile gün aşırı fırçalamak en sağlıklıdır. Köpeklerde tüy dökme zamanlarında bunu her güne çıkarabilirsiniz. Tüylerin fırçalanmasına tüy diplerini güçlendirir, dökülen tüylerden arınarak rahatlamasını sağlar, aynı zamanda deriye de masaj etkisi yapar ve köpeğinizi rahatlatarak kaşınmasının önüne geçmiş olursunuz. Köpeğinizin tüylerini önce düz yönde tüylerin çıkış yönünde, sonra tüylerin çıkış yönü tersine taranarak, toz, kir ve yabancı maddeler tüylerden ayrıştırılır, son olarak tekrar düz yönde tarayarak fırçalama işlemi tamamlanır.

En son nemli bir bezle köpeğinizin tüm tüyleri, göğüs, karın, bacak araları, çıkış yönünde iyice silinir. Kısa tüylü köpekler için yumuşak fırça uzun tüylü köpekler için ise uzun sert fırça kullanılmalıdır.

Köpeklerde Diş Temizliği

Köpeklerde diş sağlığı çok önemlidir. Diş sağlığının bakımla olduğu kadar besleneme ile de büyük ilgisi vardır. Özellikle gelişme çağlarındaki köpeklerin beslenmeleri, kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanması ve diş bakımlarının yapılıp yapılmaması ilerde diş problemlerinin önüne geçecektir.

 Diş sağlığı ve bakımının düzgün yapılması yetişkin olduğu zamanlarda güçlü sağlıklı dişlere sahip olur ve dişlerde diş taşı, tartar ve sararma oluşmaz.

Dişlerdeki sarı renk ve ağız kokusu diş taşlarında değil, çoğu zaman sindirim bozukluklarından ileri gelmektedir. Bunun için mutlaka veterinerinize danışmalısınız.

Diğer taraftan kendinizde köpeğinizin diş bakımlarında onlar için üretilen macun ve diş fırçaları ile temizleyip beyazlamasını sağlayabilir siniz.

Köpeklerde Kulak ve Göz Bakımı

Köpeğinizin gözü temiz parlak ve canlı ise sağlıklı demektir. Fakat çapaklı mat ve kanlı ise sağlıksızlığının başlıca belirtisidir. Köpeğinizin göz temizliği önemlidir. Çapaklı ve donuk ve kanlı gözler için veterinerinizin önereceği göz solüsyonu ile temizlenmelidir. Daha ileri göz hastalıklarında mutlaka veterinerinize götürmeniz gerekmektedir.

Köpeğinizin, kulakları hassas ve hastalıklara açık organlarından biridir. Köpeklerin kulaklarında tozları yabancı maddeleri, kirleri tutan kulak salgı bezlerinin salgıladığı bir salgı vardır. Burada biriken kirlerin temizlenmesi önemlidir. Zamanla kulak kepçesinde biriken kirler burada mikrop bulaşmasına ve kulak hastalıklarına yol açabilir. Bunların periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Bunu parça pamuğu borik asitli suyla nemlendirerek veya veterinerinizin önereceği kulak temizleme solüsyonlarıyla yapabilirsiniz.

Bunu yaparken kulağın içine fazlaca sıvı kaçırmamaya veya içine yabancı bir madde kaçırmamaya özen göstermelisiniz. Kulakta akıntı vb. durumlara dikkat etmeli bu gibi durumu vakit kaybetmeden veterinerinize göstermelisiniz.

Köpek Ayağı Nasıl Temizlenir?

Köpeğinizin ev dışında bahçede ya da yürüyüşten döndükten sonra ayakları kontrol edilmeli ve ayakları temizlenmelidir. Dışarda yabancı bir madde tarafından ayağı zarar görmüş tırnağı kırılmış veya ayak yastığına diken cam vs. batmış olabilir. Zarar gören ayak yastığı, kırılan tırnak, kesik ve çizikler, iltihaplara ve önemli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle ayakları kontrol edilmeli uzayan tırnaklar buna uygun tırnak makası ile kesilip törpülenmelidir.

Uzayan tırnaklar fazla uzayıp deriye batarak iltihaplanmasına yol açabilir, köpeğinizi rahatsız eder, eşyalarınıza zarar verebilir. Bu nedenle ara sıra kesilmesi gerekir, bu hassas ve dikkatli olmak gerekir nereden kesilmesi ve nasıl kesilmesi gerektiği bilinmelidir. Fazla kesip köpeğinize zarar verebilirsiniz. Eğer bilgi sahibi değilseniz bu işi veterinerinize bırakmalısınız.

Köpek Islak Mendiller Silinir mi? Köpeklerde Duş Ne Sıklıkla Yapılır?

Köpeklerin cilt dokuları insanlarınkinden farklıdır, köpeklerde deri terleme yapmaz hava almaz. Köpeklerin derisi yağ dokusu ve tüylerle korunmaktadır. Bu yağ dokusu deriyi yumuşak ver dirençli tutar. Köpekleri yıkamak bu yağ dokusunu kaybolmasına derisinin kurumasına ve bu korumadan bir süre mahrum olmasına sebep olur. Bu nedenle köpekleri zorunda olmadıkça yıkamamalıdır.

Kokuyor gerekçesiyle aşırı yıkamak köpeğinizin hasta olmasına neden olabilir. Yıkanması gerekiyorsa bunu sıcak havalarda ılık suyla yıkanmalıdır, Kullanacağız şampuan veya sabun köpeğinizin cildine uygun olmalı çünkü onların cilt hassasiyetleri insandan farklıdır.

Gözüne, burnuna ve kulağına sabun ve su kaçırmamaya özen göstermelisiniz. Yıkadıktan sonra havlu yardımıyla iyice kurulamalısınız. Sonra tüyleri taranıp güneşlenmesi sağlanabilir.

Köpeğinizi soğuk havalarda yıkamak, düzgün kurulamamak nemli kalması ciddi soğuk algınlığı sorunlarına neden olabilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.