İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeğin Dişleri Neden Dökülür?

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-09-2022

Köpeğin Dişleri Neden Dökülür?

Köpeğin dişleri dökülme nedeni çürümeden kaynaklanabileceği gibi diş eti hastalıkları sonucu da oluşabilir. Ağız içinde oluşan yara ve enfeksiyonların oluşması da diş dökülmesine sebep olabilmektedir.

Köpeklerde Diş Dökülmesi

Köpeklerde diş dökülmesi evcil hayvanınızın ağız ve diş sağlığını etkileyen önemli bir problemdir. Sevimli dostlarınızın ağız ve diş sağlığına gereken önemi göstermeniz, evcil hayvanınızın dişlerini veteriner hekiminize düzenli, periyodik muayene ettirmeniz gerekir. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda vakit kaybetmeden muhakkak doktorunuza başvurmalısınız.

Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

Köpekler ağız ve diş sağlığı köpeğinizin sağlıklı gelişimini etkileyen önemli bir unsurdur. Ağız, diş sağlığı yerinde olmayan evcil hayvanınız çeşitli enfeksiyon ağız ve diş hastalıklarına yakalanarak gelişimini tamamlayamayabilir. Diş problemi yaşayan köpekler doğrudan beslenme sorunu yaşar. Bu nedenle yeteri kadar beslenme ihtiyacını karşılayamaz hale gelir.  Köpeğinizin genel sağlık sisteminin korunması evcil hayvanınızın ağız ve diş sağlığına gereken özeni göstermenizle de oradan ilişkilidir.

Yavru Köpeklerde Diş Değişimi Ne Zaman Başlar?

Yavru köpeklerde diş değişimini başladığı an yaklaşık olarak 3,5 aylık oldukları zamandır. 7-8 aylık olduklarında da dişler oluşumunu tamamlamış olur. Tıpkı insanlar gibi köpekler de yavruyken süt dişlerini dökerler. Süt dişleri sonrasında ömür boyu taşıyacakları dişlere sahip olurlar. Diş değiştirme aşamasında yavru köpeklerin ağzında bir takım kokuların oluşması olağandır.  Ayrıca bu dönemde her şeyi ısırma, kemirme eylemi de göze görülür derecede fark edilir. Köpeğiniz yavruluk dönemine girdiyse etrafı kemirmesini istemiyorsanız muhakkak hayvanınıza köpek diş kaşıma oyuncağı almalısınız.

Köpeklerde Diş Bakımı

Köpeğin dişleri bakımı doğru beslenme, evcil hayvanınızın sağlığı için oldukça önemlidir. Köpeğinizi beslerken ona kuru köpek maması vermeniz, diş sağlığı açısından oldukça önem taşır. Sürekli yaş mama ve yumuşak gıda ile beslenen köpeğinizde dış problemi görülme olasılığı yüksektir. Yumuşak gıdalar köpeklerin diş aralarında biriktiği için dişlerde bakteri, tabaka, tartar, diş taşı, plak oluşumu ve diş çürümesi gibi pek çok hastalık oluşabilir. Köpeğin dişleri dökülmesi sorunlarını önlemek için abartmamak koşuluyla uzman veteriner hekiminizin desteği ile ona zaman zaman köpek yaş maması verebilirsiniz.

Köpeğinizin ağız ve diş sağlığı bakımını ihmal etmeden uzman veteriner hekime götürerek diş bakım,  kontrollerini yaptırabilirsiniz. Köpeğinizin gelişim evresinde süt dişlerinin çıkması ve dökülerek kalıcı dişlerin gelmesi aşamasında diş etlerinin karıncalanması olağandır. Bu dönemde ısırma isteği artış gösterir. Ayrıca bu aşamada evcil hayvanınızın el, bacaklarınızı, duvar çıkıntılarını, masa ve sehpa kenarlarını ısırdığını görürsünüz. Bu dönemde köpeğinizin kesinlikle sizi ısırmasına izin vermeden ona kırmak istediği zaman sert oyuncak ve doğal kemikler vermeniz gerekir. Köpeğinize tavuk kemiği vermemelisiniz. Tavuk kemikleri uzunlamasına kırıldığı için köpeğinizin bağırsak ve mide bölümüne batabilir.

Köpeklerde Diş Çıkma Evreleri Hangileridir?

Köpeklerde diş çıkma evreleri şunlardır:

  • 2-3 haftada üst kesici köpek dişleri çıkar.
  • 3 - 4 haftada alt kesici köpek dişleri çıkar.
  • 12 ile 15 günde ise göz kapakları açılır.
  • Köpeğiniz bir aylıkken bütün süt dişleri çıkar.
  • 2 aylıkken süt dişleri aşınmaya başlayacaktır.
  • 4 aylıkken süt dişleri sallantılı ve düşmeye hazır şekilde görülür.
  • 4 -5 aylıkta süt dişleri yerine kalıcı dişler çıkacaktır. Köpeğiniz 7 aylıkken bütün kalıcı dişler aynı seviyede çıkar.

Evcil hayvanınız diş sağlığını korumak için aldığınız tüm önlemlerle gıdaları rahatlıkla küçük parçalara ayırabilir. Bu sayede sindirim sisteminde problem oluşturmadan sağlıklı, sorunsuz şekilde beslenir. Köpeğiniz doğduktan hemen sonra birkaç hafta içerisinde süt dişleri çıkacaktır. Yavrularda 28 adet olan bu dişler zamanla düştüğü için yerine kalıcı dişler çıkar. Kalıcı dişler 42 adet olup 7 aylıkken tamamlanır. Süt dişlerini dökme esnasında köpeğinizde kanama, vücut, diş etlerinde kızarma, yeme isteğinde azalma, ağlama gibi belirtiler görülür. Bu durum bir ya da iki gün süreceği için evcil hayvanınızın genel sağlık durumu bozulmadıkça ateş düşürücü ağrı kesici ilaçlar vermemeniz tavsiye edilir. 6-7 aya kadar köpeğinizin hala süt dişleri düşmediyse muhakkak veteriner hekiminize başvurmalısınız. Aksi halde düşmeyen süt dişleri kalıcı dişlerin de pozisyonunu etkileyerek ağız ve diş bütünlüğünü olumsuz etkileyecektir.

En Önemli Diş ve Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

En önemli fiş ve diş eti hastalıkları plak, tartar, diş çürüğü, diş kanaması, periodontal hastalıklardır. Tartar ve enfeksiyon oluşumu daha çok kızarıkların birikmesi sonucunda oluşurlar. Diş eti çekilmesi, ileri yaşlarda diş çürümeleri gibi pek çok hastalığın önlenmesi için köpeğinizin dişlerini düzenli ve periyodik olarak temizlemelisiniz. Gıda ve bakterilerin oluşturduğu plaklar düzenli diş bakımı yaptırdığınız sürece ortadan kalkacaktır. Köpeğinize diş bakımı yaptırarak, onu kuru mama ile besleyerek ileri tarihlerde oluşması beklenen diş taşı, tartar ve çeşitli diş problemini çözebilirsiniz.

Diş taşı ve plakların dişlerde uzun süre kalması periodontal hastalıklara neden olur. Diş eti yangısı anlamına gelen gangivitis diş etlerinde görülen ilerleyici bir hastalıktır. Diş etlerinin çekilmesi zamanla diş kayıplarının atmasına neden olur. Köpeğinizi korumak amaçlı dişlerini periyodik olarak bakımdan geçirmeli, sert yiyecek ve kemikleri kemirmesini sağlamalısınız. Dişi mine tabakası köpeklerde sağlam yapıda olduğu için diş çürüğü problemleri insanlara oranla daha az problem oluşturur. Duruma göre kanal ve diş dolgusu tedavisi yaptırarak sert cisim ve kaza sonucunda dişlerde oluşan kırılma riskini azaltabilir; ileri dönemde diş çürümelerini önleyebilirsiniz. Köpeğinizin günlük olarak diş temizliğini yaparak uzun vadede dişlerini koruyabilir; köpeğin dişleri dökülmesi problemini önleyebilir kuru mama ile beslenmesini sağlayarak diş plak ve tartar oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Obezite Nedenleri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.