İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Akita İnu Yavru Köpek Cinsi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-09-2021

Akita İnu Yavru Köpek Cinsi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akita İnu yavru cinsi hakkında merak edilenler? Tatlılıklarıyla kafamızda merak uyandıran sevimli Akita’lar birçok insanın evinde beslemek isteyeceği cinsler arasında. Peki evde beslenmeye uygunlar mı, nasıl beslenir, nelere dikkat edilmeli? Tüm merak edilenler işte bu yazıda, gelin birlikte inceleyelim.

Akita İnu Yavru Köpek Cinsi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 Akita cinsi Japonya’da bulunan köpek cinslerinden en büyüğüdür, bu köpek cinsinin temelleri 1600’lü yıllara dayanır, güçlü ve çevik yapısından dolayı uzun yıllar saraylarda koruma köpeği olarak kullanıldığı bilinmektedir. Araştırmalara göre 1800’lü yıllarda var olan Japon köpeklerinin yenilenmesi amacıyla ortaya çıkarılmış. İlk defa Japonya dışında ABD ülkesine götürülmüş zamanla popülerliği artmaya başlamıştır.

2009 yılında hayatımıza giren Haçi: A dog’s tale adlı filmle daha çok sevecenlik kazanan akita cinsi filmi izleyenlere büyük dram yaratmıştır. Film her ne kadar hayatımıza 2009 yılında girsede gerçek hikayesi 1934 yılında yapılan heykeliyle duyulmaya başlamıştır. Ölen sahibini 9 yıl boyunca gittiği tren garında bekleyen Haçiko akitaların sahiplerine ne kadar düşkün olduğunun kanıtıdır. Gelin Akitaların özelliklerini birlikte detaylıca inceleyelim:

Akita İnu Özellikleri

-Çok iyi yüzücülerdir.

-Dik kulakları ve kıvrık kuyrukları bulunmaktadır.

-boyları 71cm’e kadar yükselebilir ve kiloları 35-55kg arasında değişir.

- Bekçi köpeği olarak kullanılabilen bu cinsin her köpek gibi koku alma yeteneği güçlüdür ve oldukça dayanıklı hayvanlardır.

-Tüylerinin oldukça fazla olduğu ve senede iki kere tıraş edilmesinin sağlıklı olabileceği bilinmektedir.

-Farklı cinsleri çok sevmeyen Akitaların diğer cinslerle tek başlarına vakit geçirmesi ve birlikte beslenmeleri pek tavsiye edilmez.

-Biraz hırçın yapıya sahiptirler fakat yavruyken eğitimine bağlı olan bu cinsler gayet uysalda davranabilirler.

-İklimlere ayak uydurabilen bu cinsi evde ve dışarda da rahatlıkla besleyebilirsiniz. Ancak evde beslemek için bol aktivite yaptırmalısınız, az havlaması sayesinde de rahatsızlık uyandırmazsınız.

Peki bu sevimli canlıları nasıl beslemeliyiz? bu sorumuzun cevabı da şu şekilde:

Akita İnu Yavru Beslenmesi

Akitalar alerjiye çok meyillidir bu yüzden verdiğiniz yemeklere çok dikkat etmeli ve diğer hayvanlara verdiğiniz besinleri vermemelisiniz. Nazik mideleri gereği daha çok balık, sebzeli pirinç ve yağsız etle beslemelisiniz. Akita’ların en fazla tavuğa alerjileri olduğu öğrenilmiştir. Vereceğiniz ürünler düşük kalorili ve hafif olmak zorundadır. Bu bilgi gereği sebze ve tuzlu meyveler kullanabilirsiniz. Fakat kesinlikle unutmayın ki fazla et tüketimi kızarıklık ve egzamaya neden olur. Kısaca saydığımız besinleri sıralayacak olursak balık, haşlanmış pirinç, deniz ürünleri, sebze ve tuzlu meyveler, yağsız dana eti, ek olarak az yağlı süzme peynir verebilirsiniz.

 Amerikan akitaların ise beslenmesinde et, tahıl, sebze türü ürünler verebilirsiniz, örnekler verecek olursak:

-kuzu eti

-sakatat

-Karabuğday, pirinç

-Yoğurt, Kefir

-Haşlanmış ve çiğ sebzeler, meyveler

Saydığımız sakatat, balık ve et gibi ürünlerin dondurulmuş ve ısıtılmamış şekilde verilmesi tavsiye edilir. Peki hayvanlarımıza bu besinleri verdik fakat aynı bir çocuk gibi dikkat edip vermememiz gereken ürünlerde mevcut. Köpeğinizin sağlığı için kesinlikle şunları vermemeye dikkat etmelisiniz:

-Nehir balığı, kümes hayvanları, sığır, sosis, füme et, yağlı süt ürünleri, mısır, buğday, yulaf, şekerleme, baharatlar, kuşlar ve hayvan kemikleri, patates, beyaz ekmek, makarna ve kimyasal katkı içeren yiyecekler. Bu ürünlerin hayvanlarınıza verilmesi kesinlikle yasaktır.

Akita İnu Beslenmesinde Mama İçeriğine Dikkat Edin

Eğer yavrularınızı doğal beslenme değil de endüstriyel beslenme şekliyle beslemeyi tercih ediyorsanız hazır kuru ve ıslak mamalar yardımınıza koşar. Bu ürünler zaten yavrularınızın beslenme şekillerini göz önüne alarak özenle hazırlanan gıdalardır. Gördüğünüz üzere beslenmesinde bir çok detayı olan Akitaları bu şekilde daha basit bir yolla da besleyebilmek mümkün. Ama bunlar birer canlı olduğundan her zaman veterinerinize danışarak bir besleme ve bakım programı oluşturmanız en doğru ve mantıklı yol olacaktır. Veterinerinize danışmadan önce bu tür gıdaların neler içerdiğini bilmek isterseniz de şöyle anlatabiliriz: Bu ürünler pirinç ve somon balığı içeren formüllere sahip. Alacağınız paketin üzerinde ‘’doğal’’ yazısı varsa yazdığı gibi doğal karışımlar içermektedir. Köpeğinizin alerjik yapısı varsa üzerinde ‘’holistik’’yazan alerjiye uygun mamaları tercih edebilirsiniz. Köpeğinizin iyi bir şekilde beslenmesi için mamaların arkasındaki içerik kısmını mutlaka okumanız ve dikkatle seçmeniz tavsiye edilir. Yavrunuza eğer yüksek protein içeren bir mama verirseniz alerjisi gözlerinde, kulaklarında oluşmaya başlar ve yanında sindirim sorunlarını da beraberinde getirir.

Akitaların beslenmesinde hazır mamalar ve doğal gıdaların birleştirilerek verilmesi sık görülür ve tavsiye edilir tek bir çeşit besleme pek görülmez.

Akita İnu Yavru Bakımı Nasıl Yapılır?

Akitaların günlük ihtiyaçları büyümelerine göre değişir ve büyüdükçe artmaya başlar.

Akita İnu Yavrunuzun Doğumunda İki Aya Kadar:

Akitalar doğduğu günden iki aylık olma sürecine gelene kadar annelerinden emerek gerekli mineral ve vitaminlerini alarak besin kaynaklarını sağlıklı bir şekilde tamamlar. Yavrularınızı günde altı kere beslemek gerekir. Bunun için üç saate bir besleme sağlayabilirsiniz. Yavrunuz iki aylık olmadan sahiplendiyseniz endüstriyel sütlerle de besleme sağlayabilirsiniz. Yavrularınız sütten kesilmeye başladığında annelerinden ayrılmaları zorlaşır. Bu zaman diliminde başka birine sahiplendirirseniz yediği besinlerinde mutlaka söyleyerek gıda zehirlenmesinin önüne geçiniz. Eğer siz bu süreçte aldıysanız önce her zamankinden daha az yemek vererek onu alıştırın. Günde altı kere beslemeye devam edin. Az yemeye alıştıktan sonra eski beslenme düzenine dönmelisiniz. Yavaş yavaş süzme peynir, deniz balığı, doğranmış dana eti vermeye başlayın. Haftada bir kez haşlanmış yumurta verin.

Yavru akitanızın yediği besinlerin değerlerinin proteinde %25, yağda %18’i geçmemesine dikkat edin. Mide ve bağırsaklarının güzel çalışabilmesi için uygun çiğ sebzelerden besin programına ekleyin.

Yavruların bu aşamasında hazır yemlerde programa dahil edilme konusunda oldukça uygundur. Ancak doğal yiyecekler vermek istiyorsanız bu ürünleri taze hazırlamalı. Ne sıcak ne soğuk olacak şekilde ılık vermelisiniz. Yavrunuz verdiğiniz besini 20 dakika içinde yememişse besini kaldırın. Bir dahaki beslenmesine kadar besin vermeyin.

Akita İnu Üç Aylık Olduğunda:

İki ayını tamamlayan yavrular üçüncü aylarına geldiğinde oldukça hızlı büyümeye başlayarak sizi şaşırtırlar. Büyümeleri yanında aktivite oranları da eskisine göre artmaya başlar. Zamanla yedikleri ürünlerde değişmeye başlar. Bu çağdaki köpeklere süt ürünlerinden ziyade balık ve et ürünleri verilmeye başlanır. Vereceğiniz ürünleri püre haline getirerek daha yoğun bir yiyecek haline getirebilirsiniz.

Akita İnu Dördüncü ve Beşinci Aylarında:

Akitalarınıza altı öğün verdiğiniz besinleri artık üç öğüne düşürmeniz tavsiye edilir. Bu besin programınızda beş saate bir olarak ayarlayabilirsiniz. Eğer köpeğiniz verdiğiniz mamayı bitirmesine rağmen uzun süre kabını yalamaya devam ediyorsa bu doymadığının göstergesidir. Biraz daha eklemede bulunabilirsiniz.

Akita İnu Yavrunuz Yarım Yılını Doldurduğunda:

İskeletleri gelişmeye başlar bu yüzden beslenmelerindeki ürünlerin kalorileri çok yüksek olmamalıdır. Çünkü eski beslenme programını uygularsanız köpeğinize kilo aldırmış olursunuz. Kemikleri zarar görmeye başlar bu yüzde besinlerin oranını ayarlamanız çok önemlidir.

Yedinci aylarından dokuzuncu aylarına kadar ergenlik zamanları geleceğinden iştahlarının kesilmesi oldukça olası. Bu duruma aldanarak onların iştahını arttıracak besinlere ağırlık verirseniz buna onları fazla alıştırarak daha sonra zorluk çekebilirsiniz.

Altıncı ayından on ikinci ayına doğru yavrular adım adım gençlik çağlarına girmeye başlar. Bu süreçte besin programlarına yetişkin karışımları eklemeye başlayabilirsiniz.

Köpeğiniz yetişkin bir köpek olduğunda ise beslemesini iki öğüne düşürmelisiniz.

Bu yazımızı her ne kadar yeterli bulursanız da mutlaka veterinerinize danışmayı ve onun onayında her şeyi yürütmeyi unutmayın.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.